14 aug 2020

Blue Lobster vil skabe en direkte forbindelse mellem fiskere og forbrugere

Blue Lobster vil skære mellemmanden fra og hjælpe de små, bæredygtige fiskere. Siden de modtog et Mikrolegat fra Fonden for Entreprenørskab i 2018, har Blue Lobster færdiggjort deres første finansieringsrunde og vokset til et team på ti.

Christine Hebert og Nima Tisdall har stiftet virksomheden Blue Lobster ved siden af deres studie på Copenhagen Business School. Da medstifteren Christine flyttede fra USA til Danmark, lagde hun mærke til, at der var et lavt, dyrt og sjældent friskt udvalg af skaldyr og fisk på hylderne i supermarkederne. Christine og Nima satte sig for at undersøge dette problem nærmere.

 

I en undersøgelse fra COOP læste de, at fisk typisk er mellem 4 og 16 dage gammel, før den når slutforbrugeren. Da de tog ud og snakkede med fiskere, gik det hurtigt op for dem, at de små fiskere kæmpede for overlevelse på grund af de mange mellemmænd i industrien. Dem der havde det hårdest, var især de fiskere som udelukkende benytter bæredygtige redskaber, og dermed har en lav – eller ikke eksisterende – effekt på det marine økosystem. Sådan opstod idéen til Blue Lobster.

 

Blue Lobster vil gøre forsyningskæden indenfor fiskeri mere effektiv og bæredygtig. De vil derudover give de mindre fiskerier muligheden for at tjene en fair løn. Virksomheden vil gøre det til det økonomisk bæredygtige valg at handle bæredygtigt i fiskeriindustrien. Dermed arbejder Blue Lobster for at sikre en bæredygtig fremtid, hvor vi kan fremme biodiversiteten i havområderne og fortsat være i stand til, at fange frisk fisk i mange generationer frem.

”Ved at skabe en direkte forbindelse mellem fiskere og forbrugere, kan fiskerne tjene 2 til 4 gange mere, end de ellers kunne.” – Christine, medstifter af Blue Lobster.

Det næste skridt

 

Legatet fra Fonden for Entreprenørskab i 2018, gjorde det muligt for Blue Lobster at påbegynde udviklingen af deres app. De ansatte to udviklere og påbegyndte arbejdet med det samme. Siden 2018 er der sket meget. I februar 2020 afsluttede virksomheden deres første investeringsrunde, som bragte dem stor ekspertise fra industrien – blandt andet fra Footprint Firm, et investerings- og rådgivningsfirma der udelukkende investerer i bæredygtige startups, og Løgismose-grundlægger Jacob Grønlykke.

 

Virksomheden har intet lager eller andre opbevaringsfaciliteter, i stedet bringer de frisk fisk direkte fra havnen og lige ind i restaurantkøkkener i Københavnsområdet. Lige nu arbejder Blue Lobster med at uddanne kokke og private forbruge om at spise sæsonbestemt. ”Havet er vores lager, og vi prøver ihærdigt, at lære folk, at den fisk der er tilgængelig den givne dag, er den fisk som fiskerne vil komme med,” siger Christine.

 

Planen er at debutere deres platform med mange entreprenante fiskere, der gerne vil stå for deres egen logistik. Blue Lobster vil fjerne sig selv helt fra distributionskæden, og blot stå for at facilitere kommunikationen imellem fiskere og forbrugere – dog vil det i begyndelsen primært være kokke. Virksomheden er også i gang med at finde fiskere udenfor Danmark og planlægger at udvide udover de danske grænser i begyndelsen af 2021.

 

”Vi er begejstrede for at give bæredygtige fiskere hvor som helst muligheden for, at tjene mere på deres fangst og fortsat fiske bæredygtigt - samtidig med at kokke – og snart private forbrugere – nemmere kan få adgang til de friskeste, bæredygtige skaldyr og støtte fiskere, der bidrager til et sundt økosystem i havet.” fortæller Christine.

 

Søg et verdensmålsmikrolegat

 

Fonden for Entreprenørskab og Tuborgfondet er gået sammen for at hjælpe de danske startups, der arbejder imod forbedringen eller løsningen af FN’s verdensmål. Verdensmålsmikrolegater udspringer af Fonden for Entreprenørskabs allerede eksisterende legatordning, Mikrolegat, hvor studerende med en god idé kan søge om finansiel støtte.

 

Verdensmålsmikrolegaterne uddeles i samarbejde med Tuborgfondet. Udover legatuddelingen, indebærer samarbejdet også, at der etableres et mentorkorps af ledere fra erhvervslivet, som kan give studerende råd og sparring. 

 

Arbejder du og din startup med verdensmålene, og er I interesseret i at søge et verdensmålsmikrolegat, så læs mere her.