25 jan 2021

Hydrovertic skaber en bæredygtig løsning for fremtidens landbrug

En gruppe studerende fra Syddansk Universitet er godt i gang med at udvikle et system for vertikal hydroponisk landbrug – indendørs dyrkning i højder med brug af mindre vand og uden jord. Flere gartnerier er begejstrede for idéen.

Danmark er i høj grad et landbrugsland og gennem nye metoder er det muligt at omdanne den traditionelle landbrugspraksis til en mere grøn måde at høste afgrøder. Det er visionen bag virksomheden Hydrovertic, som drives af fire studerende fra Syddansk Universitet: Jacob Høj Copeland, Iris M. Madsen, Oskar Pazylbekov og Rudy Mandrup Cazelles.

 

Hydrovertic udvikler vertikale hydroponiske moduler til dyrkning af blandet andet bladgrøntsager, krydderurter og spiselige blomster. Hydroponik er dyrkning af planter uden brug af jord og med reduceret brug af vand og iværksætternes ambition er, at udbrede idéen til danske gartnerier, som råder over store haller med den rette temperatur og fugtighed, men som i dag ikke udnytter højderne til dyrkning.

 

Idéen til Hydrovertic opstod på et talentprogram hos SDU RIO, hvor spirende iværksættere blev sat sammen i hold på tværs af uddannelser, men baseret på præferencer. Holdet, der senere ville stifte Hydrovertic, besluttede sig hurtigt for, at de ville arbejde med hydroponi.

 

- Jeg har altid haft som mål at starte en virksomhed under mit studie, inden jeg kom ud på arbejdsmarkedet og for langt fra mit SU-budget, siger Rudy Mandrup Cazelles, en af Hydrovertics co-founders.

 

Hydrovertic arbejder aktivt med FN’s Verdensmål i sit forretningsgrundlag, der er baseret på samfundsmæssige udfordringer, som virksomheden vil være med til at løse.

 

- Den måde vi dyrker grøntsager på i dag er ikke optimal og der er et stort ressourcespild, især i brugen af vand i almindelig dyrkning af grøntsager. Det giver god samvittighed at arbejde med det vi gør og det at vi er med til at løse et problem i samfundet, siger Rudy Mandrup Cazelles.    

 

”Jeg kan se den glæde, som andre iværksættere har”

Om et halvt år er Rudy og en af de fire andre medlemmer af Hydrovertic færdige med studiet. Herefter er deres plan at prøve livet som selvstændige iværksættere af i mindst et halvt år og se om de kan komme til et niveau, hvor de kan betale løn til sig selv.

 

- Jeg kan se potentialet i virksomheden og jeg kan rigtig godt lide de andre i teamet. Det er spændende og udfordrende arbejde, så jeg vil gerne give det et skud. Jeg har altid respekteret dem, som starter selv, de har bare et andet drive og en anden motivation. Jeg vil gerne nørde virksomhedsdrift også, på lige fod med det faglige. Jeg er inspireret af de mennesker omkring mig, der starter selv og den glæde de har, når de står op om morgenen og skal arbejde for at få noget til at køre selv, siger Rudy Mandrup Cazelles.   

 

Næste skridt for Hydrovertic bliver at udvikle det færdige produkt og teste det i et testcenter i Ringe, som iværksætterne råder over sammen med en anden virksomhed, der også arbejder med hydroponi.

 

- De næste tre måneder bygger vi MVP (minimum viable product) og tester og tre måneder senere har vi gerne vores første batch som vi kan sælge til gartnerierne, siger Rudy Mandrup Cazelles.    

 

Hydrovertic modtog et verdensmålsmikrolegat, med støtte fra Tuborgfondet, i november 2020.