Ingeniørstuderende vil gøre malerbranchen mere bæredygtig

En gruppe studerende fra DTU har startet virksomheden Paint´R, som vil skabe et grønnere alternativ til traditionel malingemballage. Initiativet skaber ikke blot klima- og miljømæssige, men også økonomiske og arbejdsmæssige fordele for malerbranchen.

Brugen af plastik i produkter tiltrækker sig i disse år stor opmærksomhed og både etablerede og nye spillere arbejder på at skabe mere miljøvenlige alternativer til gængse plastikprodukter. Seks diplomingeniørstuderende fra DTU har kastet deres opmærksomhed på malerspanden af plastik, som der hver måned smides mere end en million ud af i Danmark. 

 

Løsningen, som Paint´R har udviklet, er en genanvendelig papkasse med to specialdesignede malingposer på hver fem liter, frem for den nuværende ti liters malerspand i plast. 

 

- Der er masser af initiativer omkring plastik, men i vores snakke med branchen oplevede vi ikke, at malerspande var et område nogle have taget fat på, siger Sofie Winge-Petersen, som er ansvarlig for bæredygtighed i Paint´R.

 

Sofie og hendes medstuderende fra linjen Proces og Innovation blev inspireret til at arbejde med miljø og klima gennem studiet, hvor FNs 17 Verdensmål og en problemløsende tilgang til innovation fylder meget. Paint´R har deltaget og fået fine placeringer i initiativer som Venture Cup, ClimateLaunchPad og Danish Entrepreneurship Festival, som har givet teamet en del at tænke over.

 

- Vi er blevet tvunget til at tænke meget over visionen for vores virksomhed fra starten. Vi er interesserede i at forbedre malerbranchen, både i forhold til at nedbringe CO2-udledning, men også for at forbedre de fysiske arbejdsforhold og de økonomiske fordele ved at skifte til et grønnere produkt, siger Sofie Winge-Petersen.

 

”Vi er drevet af at udvikle nye produkter og få dem ud på markedet”

Alle de studerende bag Paint´R læser på 4. semester på DTU og de ser store fordele ved at starte virksomhed som studerende. Hver af de seks founders arbejder omkring ti timer om ugen på virksomheden, så der stadig er plads til studiet, og de lærer hele tiden nye ting.

 

- Vi lærer en masse om ledelse og at drive virksomhed, som vi ikke ville i et almindeligt studiejob. Vi har et kreativt miljø, hvor vi kan udvikle produkter og ideer, uden en masse bureaukrati. Vi gør tingene på vores egen måde og opfinder selv vores interne arbejdsprocesser, siger Sofie Winge-Petersen.

 

Mens Paint´R arbejder på deres prototype, bruger de tid på at researche og snakke med branchen. Virksomheden har et tæt samarbejde med Flügger, hvor de har præsenteret produktet for medlemmer af bestyrelsen og er i dialog om at udlicitere produktet til produktion hos Flügger. Og netop muligheden for at udlicitere produktet vil give Paint´R mulighed for at blive ved med det, som motiverer dem, nemlig at innovere.

 

- Vi er drevet af at bringe nye produkter på markedet, som kan forbedre malerbranchen. Vi er glade for opstartsfasen og vi vil gerne udvikle flere, skalerbare produkter, siger Sofie Winge-Petersen.

 

Indtil videre har Paint´R fokus på at udvikle deres prototype og arbejder på at patentere et af produktets funktioner. Hvad fremtiden bringer er endnu uvist, men tanken om praktik i egen virksomhed og at arbejde fuld tid med virksomheden efter studiets afslutning har strejfet de entreprenante studerende.

 

Udover Sofie Winge-Petersen består Paint´R af Magnus Friis, Victoria Søgaard, Jacob Larsen, Johan Vangstrup og Nicolai Hansen.

 

Paint´R modtog et verdensmålsmikrolegat, med støtte fra Tuborgfondet, i november 2020.