29 jun 2022

Norfalk - Kemi uden kvaler

Norfalk laver bæredygtige ingredienser til sæbe, kosmetik og vaskepulver. Teamet bag Norfalk består af Kasper Falkenberg, Nicklas Nørgaard og Daniel. Norfalk er den anden af de to modtagere af 100.000 kr., som Fonden for Entreprenørskab uddeler til lovende, unge og investeringsparate startups. Vi kalder det Youth Startup Investment Potential. Her bliver seks startups, som tidligere har modtaget et Mikrolegat, udvalgt til at pitche og de er udvalgt på baggrund af potentiale, bæredygtighed og investerings-parathed.

Både Kasper Falkenberg og Nicklas Nørgaard er begge uddannet civilingeniører i kemi og bioteknologi ved Aarhus Universitet. Ifølge Kasper var det vigtigt for dem at anvende den faglighed, de har som ingeniører og de stillede sig selv spørgsmålet om, hvordan de kunne gøre nogle af de ting, hvor der i forvejen indgår kemi, bedre?

 

Interessen faldt på de aktive og stabiliserende ingredienser i sæber, vaskepulver og kosmetik, som kaldes for surfaktanter. Problemet med surfaktanter, der er et kemisk molekyle, man anvender, er, at de udelukkende er lavet af fossile kilder – altså sort olie og palmekerneolie, som ikke er bæredygtige kilder.

 

Teamet bag Norfalk er selvfølgelig interesseret i at beholde disse produkter, men med nye og mere bæredygtige ingredienser i og dette blev startskuddet til Norfalk.

 

Norfalk producerer surfaktanter, ud fra sidestrømme fra den danske fødevareindustri, ved anvendelse af deres egen enzymteknologi. Nicklas Nørgaard fortæller, hvordan de samlet set får et mere bæredygtigt produkt: ”Det er både et spørgsmål om, hvor vi får tingene fra, men også hvordan vi behandler tingene”. Norfalk får deres ingredienser fra nogle fornybare kilder, som de med god samvittighed kan bruge i en produktion.

 

Og målet om at optimere ingredienserne til sæbe, kosmetik og vaskepulver nærmer sig. Teamet bag Norfalk er ved at have patent pending på deres proces, så fremtiden ser lovende ud for startuppen.

 

Om modtagelsen af både et Mikrolegat uden CVR, med CVR og de 100.000 kr. fra Youth Startup Investment Potential udtaler Kasper Falkenberg: ”Det giver os en bekræftelse i, at det vi gør, ikke kun er os, som synes det er en god ide, men der er andre, som også synes det er en god ide”.

 

Legaterne er blandt andet blevet brugt på kemikalier og udstyr til laboratoriet, så uden disse legater, havde teamet ikke kunnet udvikle deres produkt.

 

Hør mere om Norfalk i videoen herunder: