06 jan 2021

Tre iværksættere vil revolutionere gartneribranchen

Et eksamensprojekt blev starten på RePot, en nedbrydelig plantepotte af restmateriale, skabt af tre studerende på Aarhus Erhvervsakademi. Knap et år efter det første spadestik er iværksætterne klar til at afslutte deres uddannelse – og gå fuld tid med virksomheden RePot.

Det hele startede med et eksamensprojekt, hvor fokus var på FNs 17 verdensmål. Målene for bæredygtig udvikling satte tanker i gang hos tre studerende, som hurtigt fandt ud af, at de ville lave et fysisk produkt, gerne med brug af restmateriale, som del af deres projekt.

 

"Jeg kommer fra en gartnerfamilie, så det gav mening for os at kigge på plastikforbruget i gartnerier. Vi vil gerne arbejde for en grønnere fremtid og det kunne være fedt, at revolutionere gartneribranchen, hvor der i dag bliver brugt meget plastik", siger Annika Bøg Madsen, adm. direktør og medstifter af RePot. 

 

RePot-projektet startede i februar 2020 og herefter gik det stærkt. Teamet arbejdede videre på deres idé og i processen tilmeldte de sig de Regionale Mesterskaber i Start Up Programme, hvor de fik bekræftet, at andre også syntes deres idé var god.

 

"I juli stiftede vi en ApS-virksomhed og Mark, som også er medstifter af RePot, og jeg gik i praktik i egen virksomhed. Her skulle vi blandt andet finde svar på hvordan vi kunne få vores RePot produceret", fortæller Annika Bøg Madsen.

 

Nu skriver alle tre studerende bachelorprojekt – Annika og Mark om RePot – og når opgaverne er afleveret og bachelorgraden er i hus planlægger iværksætterne at arbejde fuld tid med RePot, som de håber at kunne leve af inden for det næste års tid.

 

”Det føles ikke som et arbejde, når man har det sjovt”

Annika og Astrid, to af RePots stiftere, kommer begge fra iværksætterfamilier, så tanken om at starte egen virksomhed kommer ikke fra fremmede. Desuden har deres uddannelse Innovation and Entrepreneurship på Aarhus Erhvervsakademi givet god støtte til at starte op selv.  

 

"Jeg tænker egentlig ikke så meget over det at være iværksætter, men jeg synes det er fedt, når folk brænder for noget og jeg vil også brænde for det jeg laver", siger Annika Bøg Madsen.

 

Iværksætterne ser da også flere fordele end ulemper ved at have sin egen virksomhed.

 

"Der er klart en økonomisk risiko ved at starte op selv, men det er federe at kunne forsøge med sit eget, og lykkes med det. Vi har frie tøjler, dagen er ikke fastlagt og det føles ikke som et arbejde, når man synes det er sjovt, siger Astrid Rothausen", direktør og medstifter af RePot.

 

Annika fortsætter:

 

"Man skal lægge mange flere timer i det nogle dage, men det er stadig rart at kunne bestemme over sit arbejde selv."

 

Næste skridt for RePot bliver at få den nedbrydelige potte ud hos et stort gartneri og teste hvad der fungerer og ikke fungerer, så de på sigt kan omlægge til en større produktion.

 

RePot modtog et verdensmålsmikrolegat, med støtte fra Tuborgfondet, i november 2020. Billedet viser de tre stiftere af RePot fra venstre: Astrid Rothausen, Mark Prahinog Nielsen og Annika Bøg Madsen.