14 dec 2020

Iværksætterne bag PharmaGo: ”Vi elsker fleksibiliteten i at arbejde med vores eget projekt”

For Clara Hemmingsen og Ann-Katrine Birkelund Mogensen er frihed og fleksibilitet det bedste ved at være iværksættere. De to farmaceutstuderende står bag en app til rejsende og håber på, at kunne arbejde fuld tid med deres startup, når specialet er afleveret.

Når det nye år begynder, er Clara Hemmingsen og Ann-Katrine Birkelund Mogensen næsten ved vejs ende med deres farmaceutstudier. For de fleste betyder dette, at de skal ud at finde et job på fuld tid, men de to iværksættere håber på, at kunne bruge det meste af deres tid på deres virksomhed, PharmaGo.  

 

”Jeg har tænkt på at blive iværksætter i noget tid og både min bror og min far har deres egen virksomhed. Tanken om et ni til fem-job virker ikke så spændende, jeg vil gerne udfordres og arbejde på mit eget produkt, i stedet for at være en lille brik i et stort firma”, siger Clara.

 

Under farmaceutstudiet blev Clara og Ann-Katrine optaget på et inkubator-program på Sund Hub på Københavns Universitet. Her har de blandt andet lært at arbejde sammen i teams og at pitche deres idé.

 

”Der er meget struktur på vores uddannelse, og innovation er helt anderledes. Jeg er overrasket over hvad det kan give at være iværksætter. Man er sin egen herre og kan føre sin egen ide til virkelighed”, siger Ann-Katrine.

 

Fordele ved at starte som iværksætter som studerende

I starten af 2021 afleverer Clara og Ann-Katrine deres specialer og afslutter deres studier. Og begge er ikke i tvivl om, at der har været gode fordele ved at starte som iværksættere under studiet.

 

”Folk er meget hjælpsomme, når man er studerende. Vi er ikke vant til at networke i vores branche, men vi har fået gode kontakter som har åbnet døre for os”, siger Clara.

 

På spørgsmålet om de to iværksættere helst vil have et fast job eller arbejde fuld tid med PharmaGo, er de ikke i tvivl.

 

”Vi vil gerne arbejde fuld tid med PharmaGo, det er jo vores lille baby og et meget personligt projekt for os. Vi kan godt lide at arbejde meget, så i en periode kunne vi godt både have et arbejde og udvikle PharmaGo. Men vi vil allerhelst gå fuldtid med det”, siger Clara og Ann-Katrine supplerer:

 

”Det er tidskrævende at arbejde på sin egen virksomhed, men jeg ser det ikke som et arbejde, det er sjovt og vi lærer noget af det.”

 

Clara fortsætter:

 

 ”Det skal også være sjovt, og ikke en sur pligt. Ellers brænder vi ud. Så hvis vi en dag ikke har overskud, så venter vi med at arbejde videre med det. Vi kan være fleksible. Vi gør det når vi virkelig har lyst. Vi skal smede mens jernet er varmt, men fritiden går også meget med både speciale og PharmaGo.” 

 

 

”Man behøver ikke tage den klassiske vej”

At være iværksætter er meget anderledes end at have et fast fuldtidsarbejde. Dette er Clara og Ann-Katrine meget bevidste om, men de ser flere fordele end ulemper ved det mere usikre iværksætterliv.

 

”Jeg har aldrig været typen, hvor fritid og arbejdsliv deles fuldstændig op. Jeg kan godt arbejde om aftenen, hvis jeg har lyst og jeg vil også gerne have fleksibiliteten til at lave noget andet om formiddagen, hvis jeg har lyst til det. Det kræver selvdisciplin, fordi du ikke skal være et fast sted på et bestemt tidspunkt. Det er der mange der godt kan lide, men jeg kan bedre lide at bestemme selv. Mit arbejde er noget jeg elsker og jeg ville måske miste gnisten, hvis det var delt helt op,” siger Clara.

 

”Det er også nu vi skal gøre det, hvor vi ikke har for mange forpligtelser og hvor vi selv kan bestemme over vores egen tid. Det giver noget mere i ens hverdag at kunne spørge sig selv om hvornår man arbejder bedst og hvornår de gode ideer opstår”, siger Ann-Katrine.

 

De to iværksættere håber også at kunne inspirere medstuderende med de fordele og kompetencer som iværksætteri giver. Også dem, som gerne vil ud at søge et almindeligt arbejde, hvilket er den klassiske vej inden for farmaceutstudiet.

 

”Vi har fået et stort netværk, så vi ville nok være i en god position til at få et job. Vi vil gerne vise, at man ikke behøver at tage den klassiske vej i farmaci. Vi er godt stillet fordi vi har snakket med mange mennesker og er blevet kastet ud på dybt vand,” siger Clara.

 

”Vi vil gerne inspirere andre kvindelige iværksættere”

For tiden fylder kvindelige iværksættere, og hvad man skal gøre for at få flere kvinder i iværksætteri, meget i debatten. Og det er heller ikke gået Clara og Ann-Katrines næser forbi.

 

”På farmaceutstudiet er der et overtal af kvinder, så vi er ikke ”truet” af mændene der. Men der er ikke et stort iværksættermiljø på studiet, og derfor har vi snakket om at lave workshops for kvinder i hvordan man bliver iværksættere. Vi har mødets med andre kvinder på farmaci, for at hjælpe dem, for vi har også fået meget sparring selv. Det er rart at kunne hjælpe andre”, siger Clara og fortsætter:

 

”Der er meget fokus på kvinder pt., så folk synes det er sejt, det vi laver. Vi har aldrig set det som en ulempe at være kvindelige iværksættere. Vi skiller os ud.”

 

PharmaGo modtog i november 2020 et mikrolegat fra Fonden for Entreprenørskab og fik i den forbindelse sparring fra mikrolegat-komiteen, også på områder hvor de selv er bevidste om deres akilleshæl. Og de råd vil de gerne give videre til andre nystartede iværksættere. 

 

”Vi fik gode råd om at få folk indover PharmaGo, som kan hjælpe med de områder, hvor vi mangler viden. Vi vil nok gerne sidde med det hele selv og have styringen. Kvinder er måske lidt mere forsigtige og vil gerne have kontrol. Men man skal turde, selvom det er grænseoverskridende,” siger Ann-Katrine.

 

Clara afslutter:

 

”Man skal ikke tænke så meget over tingene. Man har mange muligheder som studerende, og der er få ting på spil, så hvorfor ikke prøve noget anderledes?”   

 

PharmaGo modtog et mikrolegat fra Fonden for Entreprenørskab i november 2020.