08 mar 2021

Ny analyse peger på spirende iværksætterinteresse blandt kvinder

Flere unge kvinder søger og modtager nu de legater, som Fonden for Entreprenørskab uddeler til studerende med en god forretningsidé. Kvinderne er særligt interesserede i legaterne, hvor Verdensmål og bæredygtighed går hånd i hånd med at tjene penge.

MicroChange er en filtreringsenhed til skibe og en bæredygtig løsning på problemet med mikroplastik i havene og BlueLobster er en digital markedsplads, der forbinder kokke og private forbrugere med skånsomt fiskeri for at sikre den lavest mulige miljøpåvirkning. Det er blot to af de spirende iværksættervirksomheder anført af kvinder, der har fået et Mikrolegat indenfor de seneste to år.  

 

Siden 2014 har Fonden for Entreprenørskab uddelt Mikrolegater til studerende med iværksætterideer. Det er en økonomisk opstartshjælp og har fostret flere kendte iværksættervirksomheder, bl.a. TooGoodToGo og Donkey Republic. Siden 2019 har Fonden, med støtte fra Tuborgfondet, uddelt verdensmålsmikrolegater til startups hvor verdensmål og bæredygtig forretning går hånd i hånd. Det har ændret kønsdiversiteten blandet dem der ansøger og får tildelt et legat til opstart af virksomhed.   

"Vi er glade for, at flere kvinder både søger og modtager et Mikrolegat. Fortællingen om iværksætteri er ved at få flere nuancer. Fra at være en mandsdomineret karrierevej, hvor målet alene er at tjene mange penge, opstår der flere og flere eksempler på, at det også kan være et afsæt for at skabe en samfundsmæssig forandring. Den fortælling lader til at have inspireret flere kvinder, og det gavner os alle, at vi får mere diversitet blandt dem, der skal skabe fremtidens virksomheder", siger Christian Vintergaard, adm. direktør i Fonden for Entreprenørskab. 

Flere kvinder vil starte virksomhed 

Den nye analyse af Fonden for Entreprenørskabs mikrolegat-initiativ viser bl.a., at der er kommet større kønsdiversitet: 

  • Flere kvinder ansøger om et mikrolegat (stigning på 108 pct. fra 2016 til 2020) 

  • Samtidig udgør kvinderne en større andel af dem der ansøger (fra 23 pct. i 2016 til 31 pct i 2020) 

  • Flere kvinder modtager et mikrolegat (stigning på 170 pct. fra 2016 til 2020) 

  • Samtidig udgør kvinderne en større andel af dem der modtager et legat (fra 20 pct. i 2016 til 29 pct. i 2020) 


    "I Tuborgfondet støtter vi unge i at skabe en håbefuld og bæredygtig fremtid, så hvis vi med Verdensmålsmikrolegaterne kan inspirere flere kvinder til at gå iværksættervejen, så er det rigtig positivt", siger Peter Giacomello, sekretariatschef i Tuborgfondet.

Rollemodeller er også vigtige for kvindelige iværksættere 

Kun hver fjerde nye virksomhed i Danmark er stiftet af en kvinde (Kilde: Iværksætterindblikket). Det kræver en bredspektret indsats at ændre, og som ét initiativ har Fonden for Entreprenørskab besluttet at arbejde strategisk med kønsdiversitet. Det skal bl.a. ske ved at sikre, at der er rollemodeller af begge køn, blandt de frivillige, som unge møder gennem Fonden for Entreprenørskab. Konkret arbejdes der med at sikre flere kvinder i den komite, som er med til at beslutte, hvem der skal modtage Mikrolegater.  

Det er første gang analysen af Mikrolegat-initiativet indeholder en dimension omkring kønsdiversitet.